Üdvözöljük az ORFI-ban!

Főigazgatói köszöntő:
Az ORFI vezetőjeként tisztelettel és barátsággal köszöntöm a honlapunkat látogató Olvasót.

Tovább

Betegszolgálat

 • Lelki gondozás
 • Tárlatvezetés a Lukács Galériában
 • Betegfórum
 • Szociális és mentálhigiénés szolgálat
 • Betegklub

Tovább

Mozgásszervi betegségekről

 • Osteoporosis
 • Köszvény
 • Bechterew
 • Reumatoid arthritis
 • Fibromyalgia
 • Scleroderma
 • Gyermekkori reumás megbetegedések

Tovább

I. Reumatológiai Osztály

I. Reumatológiai Osztály

Az osztály az ORFI központi épületében 54 ágyon, aktív reumatológiai betegeket lát el, területi kötelezettségként Budapest (I, II, III, IV, V, XIII, XX, XXI, XXIII) és pest megye (Piliscsaba, Pilisszentiván, Tinnye, Perbál, Budajenő, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár,Telki,Tök, Zsámbék, Páty, Budakeszi, Herceghalom, Biatorbágy, Törökbálint, Diósd, Pilisborosjenő, Üröm) jelentős részéből. A fennmaradó kapacitás terhére lehetőségünk van az egész ország területéről betegeket fogadni.

Az általános "kopásos" eredetű reumatológiai betegek ellátásán kívül kiemelten foglalkozunk korai arthritisben, rheumatoid arthritisben, metabolikus ízületi, szalag, és csontanyagcsere betegségben szenvedő betegekkel. Törekszünk a lehetőség szerinti korai és pontos diagnózis felállítására, a célzott, hatékony terápia beállítására valamint a megfelelő fizioterápiás eljárások alkalmazására.

A metabolikus csont és ízületi betegségek (köszvény, DISH, osteoporosis, M. Paget) részben elterjedtségük, részben belgyógyászati szövődményeik miatt fontosak.

A civilizációs betegségnek számító köszvény gyakorisága nő. Diagnosztizálásával, tipizálásával, terápiájával és szövődményeivel évtizedek óta foglalkozik az osztály.

A DISH-es szalagmeszesedés, mint a metabolikus syndroma mozgásszervi tünete elterjedtségénél fogva és metabolikus kapcsolatai, mint cukor-, húgysav- és zsíranyagcsere révén, valamint a hypertónia és a cardiosclerosis rizikó miatt diagnosztizálandó, kezelendő, mozgásszervi panaszok miatt fizioterápiával hatékonyan befolyásolható megbetegedés.

Az osteoporosis minden negyedik nőben és hetedik férfiban előforduló fokozott csonttörési hajlammal járó csontanyagcsere betegség. Az Intézetben működő Osteoporosis Centrummal karöltve az osteoporotikus betegek szűrését, diagnosztizálását, kezelését, szövődmények ellátását (csigolyatörés) és gondozását végezzük. Tudományos szempontból rendszeresen aktívan részt veszünk a hazai kongresszusokon és nemzetközi vizsgálatokban (EVOS/EPOS)

Nemzetközi szempontból is jelentős, de hazai keretek között legnagyobb M Paget beteganyaggal rendelkezünk. A Paget-kóros betegek diagnózisában, modern kezelésében és molekulargenetikai vizsgálatában nemzetközi hírnévvel rendelkezünk.

Osztályunk kiemelten foglalkozik rheumatoid arthritises betegek korai diagnosztizálásával (korai arthritis) és modern biológiai terápiájával. Jelentős nemzetközi lapokban publikálunk a rheumatoid arthritis pathomechanizmusával kapcsolatos kutatásainkról.

Az osztály a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként fizioterápia irányában elkötelezett. A fizioterápia hatékonyságát a különböző betegcsoportokban kontrollált vizsgálatokkal igazolta.

Az ambulancián az osztály szakorvosai naponta váltakozva dolgoznak. A betegek kivizsgálását végezik, majd ezt követően a beteg és a betegség állapotától függően a betegeket az osztályra felveszik, vagy előjegyzik.


II. Reumatológiai Osztály »