Üdvözöljük az ORFI-ban!

Főigazgatói köszöntő:
Az ORFI vezetőjeként tisztelettel és barátsággal köszöntöm a honlapunkat látogató Olvasót.

Tovább

Betegszolgálat

 • Lelki gondozás
 • Tárlatvezetés a Lukács Galériában
 • Betegfórum
 • Szociális és mentálhigiénés szolgálat
 • Betegklub

Tovább

Mozgásszervi betegségekről

 • Osteoporosis
 • Köszvény
 • Bechterew
 • Reumatoid arthritis
 • Fibromyalgia
 • Scleroderma
 • Gyermekkori reumás megbetegedések

Tovább

III. Reumatológiai Osztály

Az osztály az ORFI központi épületében 32 ágyon aktív reumatológiai betegeket lát el. Az osztály területi ellátása kiterjed a főváros VIII. XI. XII, és XIV. kerületén túl Érd, Sóskút, Tárnok, Pusztazámor, Százhalombatta reumatológiai betegeire. Fennmaradó teljesítőképességünk terhére lehetőségünk van az ország egész területéről fogadni betegeket. Intézetünk az ország 20 Arthritis Központjának egyike, így osztályunk részt vesz a biológiai terápia alkalmazásában.

A gyulladásos reumatológiai betegségek: rheumatoid arthritis, arthritis psoriatica, szeronegativ spondarthritisek így a spondylitis ankylopoetica és kristály arthritisek képezik az osztály fő szakmai profilját. Emellett osztályunk az aktív kórházi kezelésre szoruló, heveny tünetekkel jelentkező nyak- ill. derékfájós, arthrosisos és osteoporosisos betegek ellátását tekinti elsősorban feladatának.

A gyógyító munka mellett orvosaink kiemelkedő feladatuknak tekintik a tudományos, oktatási és orvos szakmai tevékenységüket. Kutatási feladataink a mozgásszervi ultrahang vizsgálat, mozgásszervi anatómiai vizsgálatokon, komorbiditás (rheumatoid arthritis, generalizált osteoarthrosis) vizsgálatokon túl a klinikai vizsgálatokig terjednek Ezen kutatások jó része nemzetközi együttműködések keretében zajlik. Gyümölcsöző kutatási/oktatási kapcsolataink vannak többek között az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztriában, Olaszországban és az Egyesült Államokban. Az osztályt az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) Képalkotó Kutató Központjának választották a 2015-2020 közötti időszakra. A Semmelweis Egyetemen e témákban Ph.D.fokozat megszerzésére van lehetősége munkatársainknak.

Az osztály orvosai eddig is sikeresek voltak pályázatok elnyerésében és amennyiben mód van rá, úgy kutatási területeinket szívesen mélyítjük, illetve bővítjük. Az osztály a reumatológiai járóbetegellátásban is részt vesz heti 30 órában. Osztályunk dolgozói rendszeresen szerepet vállalnak a hazai és európai posztgraduális és graduális orvosképzésben. Gyógytornászaink a hazai gyógytornászképzésben, főnővérünk pedig az ápoló képzésben, masszőreink pedig a gyógymasszőrképzésben vesznek részt.

Kollégáink aktív tagjai több magyar és európai tudományos társaságnak, szakmai szervezeteknek, illetve vezetőségüknek, folyóirat szerkesztőségeknek. Az osztályvezető tagja az EULAR/OMERACT Mozgásszervi Képalkotó Csoportjának, a Glasgow-i Royal College of Physicians-nek, tagja a magyarországi reumatológiai szakvizsgáztatás, az európai reumatológiai ultrahang vizsgáztatói és a magyarországi reumatológiai ultrahang licenc vizsgabizottságnak.

Osztályvezető főorvos

Dr. Bálint Péter Vince
címzetes egyetemi tanár


« II. Reumatológiai OsztályKlinikai Immunológiai, Felnőtt- és Gyermekreumatológiai Osztály »