Üdvözöljük az ORFI-ban!

Főigazgatói köszöntő:
Az ORFI vezetőjeként tisztelettel és barátsággal köszöntöm a honlapunkat látogató Olvasót.

Tovább

Betegszolgálat

 • Lelki gondozás
 • Tárlatvezetés a Lukács Galériában
 • Betegfórum
 • Szociális és mentálhigiénés szolgálat
 • Betegklub

Tovább

Mozgásszervi betegségekről

 • Osteoporosis
 • Köszvény
 • Bechterew
 • Reumatoid arthritis
 • Fibromyalgia
 • Scleroderma
 • Gyermekkori reumás megbetegedések

Tovább

Intenzív Terápiás Osztály

Osztályunkon öt ágyon történik intenzív terápiás ellátás és két ágyon végzünk ambuláns megfigyelést - elsősorban az ORFI-ban kezelt és gondozott reumatológiai és autoimmun betegségben szenvedők számára. Betegeink döntő többsége három útvonalon keresztül kerül hozzánk: egy részük az ambuláns gondozáson keresztül kerül felvételre, más részük az ORFI fekvőbeteg osztályairól az ott kialakult súlyos, életveszélyes állapot miatt kerül átvételre, és egyre több esetben más intézményből kérik átvételüket a már igazolt  autoimmun kórkép intenzív ellátást igénylő megjelenési formája miatt.

A felvételt döntő többségben valamilyen kardio-pulmonalis kórkép, ischaemiás szívbetegség, ritmuszavar, pericardialis-, pleuralis folyadék, pneumonitis, légzési elégtelenség, pulmonalis embolia indokolja, illetve egyre több alkalommal septicus állapot kialakulása, vagy valamilyen invazív beavatkozás (pl lélegeztetés, vérkészítmények adása, PEX, HD kezelés) szükségessé válása eredményezi.

Fontos szerepet töltenek be az Intenzív osztályhoz kapcsolódóan és azzal szerves egységben működő kardiológiai és belgyógyászati ambulanciáink is, ahol előjegyzés alapján végezzük az autoimmun és gyulladásos reumatológiai betegek kardiológiai gondozását és szűrővizsgálatait, illetve itt történik az acut esetek sürgősségi ellátása is. Ezzel a rendszerrel módunkban áll a betegeket még az életveszélyes állapot kialakulása előtt észlelni, ellátásukat megkezdeni az ambuláns megfigyelő részlegen vagy az Intenzív Osztályunkon. Fő feladataink a biológiai kezelés alatt állók rendszeres vizsgálata, az esetleges szövődmények elhárítása és kezelése, a szív autoimmun betegségeiben szenvedők kivizsgálása, kezelése és gondozása. A kardiológiai ambulancia keretében végezzük az eszközös vizsgálatokat (echocardiograhia, terheléses EKG, Holter EKG, ABPM), melyek segítséget jelentenek a betegek állapotának stabilizálásában és a további invazív beavatkozást, ellátást igénylők kiválasztásában.

A feladatok elvégzése érdekében naponta nyolc órában legalább két, ügyeleti időszakban egy szakorvos, illetve szakképzett nővér/asszisztens állomány áll rendelkezésre.

Nagy hangsúlyt fektetünk a holisztikus szemlélet fenntartására, a betegek szervi érintettségeinek és társbetegségeinek minél teljesebb körű feltérképezésére és összefüggő egységként való kezelésére. Ehhez a többi társszakmával, társintézménnyel való jó kapcsolatunk fenntartása és a mindennapos együttműködés elengedhetetlen jelentőségű.

A részlegünk tudományos tevékenységét is ezen betegcsoportot érintő témák határozzák meg, elsősorban az immunológiai betegségek kardiológiai vonatkozásait és az intenzív kezelést igénylő állapotok megjelenését, jellemzőit tanulmányozzuk. Az osztály részt vesz az intézeti továbbképzéseken, segíti az Intézetben dolgozó szakorvosjelöltek interdiszciplináris ismereteinek szélesítését, gyakorlati készségeik fejlesztését, és rendszeres betegfelvilágosító előadásokat is tartunk, melyek nagy segítséget jelentenek a betegeknek a megfelelő életvitel kialakításában. 

Dr. Végh Judit PhD
Osztályvezető


« Klinikai Immunológiai, Felnőtt- és Gyermekreumatológiai OsztályI. Reumatológiai Rehabilitációs Osztály »