Üdvözöljük az ORFI-ban!

Főigazgatói köszöntő:
Az ORFI vezetőjeként tisztelettel és barátsággal köszöntöm a honlapunkat látogató Olvasót.

Tovább

Betegszolgálat

 • Lelki gondozás
 • Tárlatvezetés a Lukács Galériában
 • Betegfórum
 • Szociális és mentálhigiénés szolgálat
 • Betegklub

Tovább

Mozgásszervi betegségekről

 • Osteoporosis
 • Köszvény
 • Bechterew
 • Reumatoid arthritis
 • Fibromyalgia
 • Scleroderma
 • Gyermekkori reumás megbetegedések

Tovább

Központi Fizioterápiás Egység

A fizioterápia a legősibb gyógyító tudományok közé tartozik. A fizioterápia természeti, elsősorban fizikai energiákkal történő gyógyítást jelent. A jelentős fejlődésnek indult korszerű fizioterápia ma már a kezelési eljárások biológiai hatásának figyelembevételével, az egyes beavatkozásokat megfelelő sorrendbe állítja, kombinált kezelési eljárásokat használ, amelyek kedvezőbb terápiás eredményt nyújtanak betegeink számára.

A Központi Fizioterápiás Egység működését tekintve összefogja az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet  fekvőbeteg osztályainak és szakambulanciájának a fizioterápia különböző területeivel kapcsolatos valamennyi tevékenységét.

A Központi Fizioterápiás Egység közel nyolcvan szakdolgozó (39 gyógytornász, 17 fizioterápiás asszisztens, 15 gyógymasszőr, 8 hidroterápiás asszisztens) tevékenységét foglalja magában, vezetője Monek Bernadett.  

Az Esplanade épületben 2008-ban teljes egészében felújított elektroterápiás részleg és a 2011-ben megújult hidroterápia (átépített központi szellőzőrendszer, a mai igényeket kielégítő, esztétikus zuhanyzó és öltöző, új és modern tangentor kádak) tovább emelik a betegellátás színvonalát.

A napokban kezdődik a Lukács épületben lévő fizioterápiás részleg teljes körű felújítása, az eszközpark modernizálása, a központi diszpécser-szolgálat kiterjesztése, a hidroterápia bővítése a rehabilitációs osztályokon fekvő betegek magas színvonalú ellátásának érdekébeni.

Az ORFI megalakulásának kezdeti időszakától, jelentős részt vállal a gyógytornászok, a gyógymasszőrök, a fizioterápiás asszisztensek elméleti és gyakorlati oktatásában. Az Intézetben 1957-ben kezdődött a gyógytornászképzés, és az ORFI, az 1975-ben főiskolai rangra emelt HIETE, majd a Semmelweis Egyetem Fizioterápiás Tanszéke keretein belül működő gyógytornászképző szaknak, a Vas utcai épületük elkészültéig, 2002-ig mindvégig helyet adott.  A gyógytornászképzés és az ORFI együttműködése mindkét intézmény számára éveken át gyümölcsöző és hasznos volt.  Ennek az együttműködésnek köszönhetőek többek között azok az audio-videokazetták, amelyek a mai napig alkalmazhatóak a betegek Intézetből való távozás utáni otthoni célzott mozgásprogramjának összeállításához, vagy az ambuláns ellátás során is, országszerte.

A Központi Fizioterápiás Osztályon folyik a fizioterápiás asszisztensek, gyógymasszőrök gyakorlati képzése és vizsgáztatása is, amelyben gyakorlatvezetőink aktív szerepet vállalnak. 2007 óta az osztály akkreditált a posztgraduális orvosképzésre is.

Az ORFI, mint a reumatológia és fizioterápia országos intézete továbbra is nagy hangsúlyt helyez a tudományos munkára, továbbképzésekre és az oktatásra. Jelenleg is zajló tudományos munka a „Bizonyítékokon alapuló fizioterápiás lehetőségek az ízületi funkciók megtartására és helyreállítására” című Ph.D. programhoz csatlakozva, az osztály egyes dolgozóinak bevonásával „Az osteoporotikus betegek aerob kapacitásában, állásstabilitásában és denzitásában bekövetkező változások vizsgálata fizioterápiás kezelés hatására” című vizsgálatot vezeti.

Monek Bernadett


« III. Reumatológiai Rehabilitációs OsztályKözponti Szakambulancia »