Üdvözöljük az ORFI-ban!

Főigazgatói köszöntő:
Az ORFI vezetőjeként tisztelettel és barátsággal köszöntöm a honlapunkat látogató Olvasót.

Tovább

Betegszolgálat

 • Lelki gondozás
 • Tárlatvezetés a Lukács Galériában
 • Betegfórum
 • Szociális és mentálhigiénés szolgálat
 • Betegklub

Tovább

Mozgásszervi betegségekről

 • Osteoporosis
 • Köszvény
 • Bechterew
 • Reumatoid arthritis
 • Fibromyalgia
 • Scleroderma
 • Gyermekkori reumás megbetegedések

Tovább

Központi Laboratórium

Az újonnan létrehozott Központi Laboratóriumot  2003-ban avattuk fel. A rutin és a sürgősségi labordiagnosztikán kívül kezdettől fogva az osztály kiemelt feladata az autoimmun és a többi mozgásszervi betegség lehető legkorszerűbb diagnosztikája és e betegségek patomechanizmusának kutatása. Ennek megfelelően a Központi Laboratóriumban az alábbi részlegek kezdték meg működésüket:

 • Rutin laboratóriumi diagnosztika (klinikai kémia, hematológia, hemosztázis),
 • Immunológia (nefelometria,  immunfluoreszcens mikroszkópia, ELISA, immunoblot, immunelektroforézis, immunfixáció),
 • Oszteológiai és elválasztástechnikai labor (szérum agarózgél elektroforézis, a mozgásszervi betegségekben releváns hormonok, valamint a csontanyagcsere-markerek automatizált mérése, HPLC-vel történő gyógyszerszint és vitamin meghatározások),
 • Kislabor vizsgálatok és kristálydiagnosztikai labor (a laboratóriumi vegyes vizsgálatokon kívül ízületi folyadékból sejtszám és sejtkép meghatározás, kompenzált polarizációs mikroszkópia az ízületi folyadék kristályainak kimutatására és azonosítására),

A Központi Laboratórium részlegein a legkorszerűbb laboratóriumi automatákon kezdődött el a munka, a Glims laboratóriumi informatikai rendszer használatával, majd ezt követte  2010. július 1-től  a LabWorkS mely a MedWorkS részeként, az intézeti informatikai hálózatba kapcsolódik. Ezzel lehetővé vált a klinikai osztályokon és a szakrendeléseken történő elektronikus vizsgálatkérés, az automatákra való elektronikus kérésbevitel, valamint a validálás utáni elektronikus lelettovábbítás. Mindez, a hibalehetőségek nagyfokú csökkenésén kívül, a laboratóriumi munka felgyorsulását, vagyis a minta megérkezésétől a leletkiadásig tartó idő jelentős csökkenését eredményezte. A Központi Laboratórium a folyamatos munka mellett rendszeresen részt vesz a QualiCont külső minőségellenőrzési programban, ezen kívül az immunológiai labor a NEQAS és az EWRR Consensus Study, a rutin labor pedig a Roche QCS programban is szerepel. 2001-től, az ELTE Peptidkémiai Kutatatócsoportjával kollaborációban, az anti-filaggrin antitestek szintetikus citrullinált peptidekkel történő kötődésének modellezését célzó kutatások kezdődtek. Kutatócsoportunk 2002-ben OTKA pályázatot nyert el. E munka révén történt meg Magyarországon elsőként a citrullinált peptid-specifikus autoantitestek kimutatásának klinikai immunológiai gyakorlatba való bevezetése.

Az osztály jelenleg mintegy 120 féle vizsgálatot végez, ennek 45%-a a rutin-, az oszteológiai-, a kislaborra és a molekuláris laborra, 55%-a pedig az immunológiai laborra esik. Az újabb vizsgálatok közé tartozik többek között a biológiai terápiás betegek kötelező TBC szűrésére használt Quantiferon teszt, valamint a lupus antikoaguláns kimutatására használt speciális véralvadási teszt. Bizonyos előkészítést követően lehetőség van az ízületi folyadék sejtszámának és sejtképének automatizált meghatározására, ami a mérés pontosságát nagymértékben növeli.

Az elmúlt tíz évben a Központi Laboratórium részt vett az  orvostovábbképzésben, a szakasszisztens-képzésben és a medikus oktatásban egyaránt.

A különböző részlegek vezetését minősített munkatársak végzik, Dr. Lelkes Gábor laboratóriumi és hematológus szakorvos, az orvostudomány kandidátusa, Dr. Nagy Eszter biológus Ph.D., és Dr. Bariska János biokémikus, aki 2002-ben Ph.D. fokozatot szerzett, majd 2010-ben egyetemi magántanári címet kapott, szerepel az Országos Vizsgáztatói Névjegyzékben és rendszeres vizsgaelnök a Debreceni Egyetem és a Pécsi Egyetem főiskolai karain.

Dr. Lelkes Gábor, Dr. Bariska János, Dr. Nagy Eszter


« Intézeti GyógyszertárRadiológiai Osztály »