Üdvözöljük az ORFI-ban!

Főigazgatói köszöntő:
Az ORFI vezetőjeként tisztelettel és barátsággal köszöntöm a honlapunkat látogató Olvasót.

Tovább

Betegszolgálat

 • Lelki gondozás
 • Tárlatvezetés a Lukács Galériában
 • Betegfórum
 • Szociális és mentálhigiénés szolgálat
 • Betegklub

Tovább

Mozgásszervi betegségekről

 • Osteoporosis
 • Köszvény
 • Bechterew
 • Reumatoid arthritis
 • Fibromyalgia
 • Scleroderma
 • Gyermekkori reumás megbetegedések

Tovább

Missziós nyilatkozat

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet (továbbiakban Intézet illetve ORFI) azért alapította 1951-ben az egészségügyi kormányzat, hogy a hazai reumatológiának, a legújabb tudományos eredményeket és a természetes gyógymódokat egyaránt felhasználó, vezető betegellátó, kutató, oktató és irányító intézménye legyen. Az Intézet fennállása óta ennek a feladatnak a maximális teljesítésére törekszik.

Munkatársaink tevékenységének középpontjában az aktív reumatológiai és immunológiai betegellátás valamint a rehabilitáció áll. A rendelkezésre álló emberi és anyagi erőforrások leghatékonyabb felhasználásával betegeinknél a lehető legjobb egészségi állapotot és betegség- kimenetelt igyekszünk elérni. Ez azt jelenti, hogy az Intézet általi kivizsgálás, fekvőbetegként történő kezelés és az ezt követő gondozás során minimálisra csökkentsük az izületi betegségek okozta szervi károsodásokat, növeljük a betegek munkaképességét és más társadalmi szerepvállalását, és javítsuk életminőségüket. Ebben a szolgálatban az orvostudomány bizonyított eljárásait alkalmazzuk és törekszünk a leghatásosabb kezelésmódok biztosítására.

Az ORFI részt vesz a nemzetközi tudományos- és gyógyszerkutatásban, és törekszik az új eredmények hazai megismertetésére. Munkatársaink részt vállalnak az általános- és szakorvosképzésben, valamint az egészségügyi szakdolgozók képzésében és továbbképzésében. Ezekhez a feladatokhoz kérjük betegeink megértő közreműködését. Az Intézetben mindenki számára olyan környezetet biztosítunk, amely tiszteletben tartja az emberi méltóságot, tiltja a hátrányos megkülönböztetést és biztosítja az általános emberi- és betegjogokat.

A szakintézeti feladatok és az Intézetnek a reumatológiai szakképzésben való részvétele indokolják, hogy a reumatológiai betegellátás színvonala és a reumatológus specialisták képzettsége iránt támasztott európai követelményekhez való alkalmazkodást megkülönböztetett figyelem kísérje. Ennek standardja az Európai Szakorvosi Szövetség (UEMS) Reumatológiai Kollégiuma által meghirdetett kritériumrendszer. Ezek a követelmények – amelyeket a magyar reumatológiai szakmai szervezetek is elfogadtak és közzétettek – a reumatológiai ellátást szolgáltató intézmények szervezésének, működtetésének és ellenőrzésének feltételeit és a magyar reumatológusok iránti elvárásokat tartalmazzák. Legfontosabb elemei a szakmai kiválóság, a beteggel együttérző elhivatottság, a méltányosság, és a jó kommunikáció. Az Intézet ezeket a legfontosabb orvosi értékek közé sorolja, ezért az azoknak való megfelelést diplomásaitól számon kéri.

Kötelezzük magunkat a betegek felé az ellátás elvárható kényelmének biztosítására is. A beteg ember méltóságát tiszteletben tartó, és a betegség okozta hátrányos helyzet mielőbbi megszüntetését segítő viselkedést várunk el minden munkatársunktól. Bízunk abban, hogy Intézetünk a jövőben is megfelel a betegtársadalom egyre növekvő elvárásainak és mintául szolgál más intézmények számára is. Az ORFI valamennyi munkatársa elkötelezett abban, hogy megőrizze a betegek, illetve a magyar egészségügy többi szereplőinek bizalmát és támogatását.

Budapest,
Tisztelettel:
Prof. Dr. Poór Gyula 
Főigazgató főorvos