Üdvözöljük az ORFI-ban!

Főigazgatói köszöntő:
Az ORFI vezetőjeként tisztelettel és barátsággal köszöntöm a honlapunkat látogató Olvasót.

Tovább

Betegszolgálat

 • Lelki gondozás
 • Tárlatvezetés a Lukács Galériában
 • Betegfórum
 • Szociális és mentálhigiénés szolgálat
 • Betegklub

Tovább

Mozgásszervi betegségekről

 • Osteoporosis
 • Köszvény
 • Bechterew
 • Reumatoid arthritis
 • Fibromyalgia
 • Scleroderma
 • Gyermekkori reumás megbetegedések

Tovább

Osteodenzitometriás Labor

Az Osteodenzitometriás (ODM) Labor  története  több, mint  másfél évtizedre nyúlik vissza. Megalapítója, és mindvégig vezetője Prof. Dr. Poór Gyula, aki 1992-93-ban az Amerikai Egyesült Államokban lévő Mayo Klinikán, tudományos kutatóként sok tapasztalatot szerzett az osteoporosis kialakulásával, diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatosan. Hazatérésekor szembesült azzal a ténnyel, hogy Magyarországon a betegség diagnosztikája mennyire gyerekcipőben jár, holott nálunk  a  halálozások nagy százalékát az időskori combnyaktörések szövődményei okozzák.  Hogy ez ne így legyen, a MOOT elnökeként elindította a Nemzeti Osteoporosis Programot.  E kompex program később nemzetközi szinten komoly elismerést aratott, és modellként szolgált más országok számára.

Az osteoporosis korai diagnosztizálására minden hazai régióban  DEXA gépek beszerzésével nyílt lehetőség. A zömében reumatológiai szakrendelésekre telepített, és az egész országot lefedő lokális centrumhálózat, az országos és regionális központok irányítása mellett, az elmúlt években igényes munkát végzett. A szakrendelők részéről a centrumhálózathoz való tartozás pályázat útján volt elnyerhető, szigorú szakmai kritériumok alapján. Ezzel párhuzamosan az OEP-pel való tárgyalások  eredményeként az osteoporosis legmodernebb gyógyszerkészítményei 90%-os támogatottsággal váltak elérhetővé a betegek számára.

Az ORFI Osteoporosis Centrum részét képező ODM Labor 1995 óta létezik, egy LUNAR típusú denzitométerrel, Dr.  Kiss Csaba közreműködésével  és Nátly Erzsébet izotóp-asszisztenssel indult, a hajdani Császár-fürdő épületének földszintjén. Poór professzor úr rendszeres médiamegjelenései és felvilágosító tájékoztatásai következtében a centrum rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. Rengeteg páciens, hosszú várólista jellemezte ezt az időszakot. Két év múlva bővült a gépparkunk, ezzel együtt a betegek részére nyújtott diagnosztikai eljárások választéka is. Perifériás DEXA készülékünkkel az alkar/csukló csontállományát tudtuk vizsgálni, sarok-ultrahangos készülékünkkel pedig új információt szolgáltattunk a gyógyító orvosok számára. Az asszisztencia száma is kettőre emelkedett.

2000-ben, a szétváláskor az ORFI  Frankel Leó utca 38-40 első emeletén kaptuk meg az új, tágas, világos helyünket. Elegáns körülmények között tudtunk tovább dolgozni. Gépparkunk és az asszisztencia egyaránt tovább gyarapodott. Az adminisztrációt Vass Gáborné látta el, aki 2009-ben nyugállományba vonult. Keresztesné Mátyás Mária izotóp-asszisztens, Szűcsné Fodor Erzsébet röntgen-asszisztens és Nátly Erzsébet vezető asszisztens alkotta a lelkes csapatot. A leletek értékelésébe Dr. Donáth Judit is bekapcsolódott. Három axiális (Hologic, Norland, Lunar) és négy periférián mérő diagnosztikai készülékünk működött:  pDEXA,  PIXI,   Lunar Achilles-Plus  és Hologic-Sahara. A centrum működését jelenleg is az I. Reumatológiai Osztályhoz csatoltan végzi, melynek munkatársaival jó közösséget alkotunk.

Fontosnak tartván a megelőzést, évente, az Osteoporosis Világnap alkalmából úgynevezett nyílt napokat rendeztünk. Ezeken a napokon beutaló nélkül lehetett szűrővizsgálatra jönni. Óriási volt az érdeklődés, családok jöttek, férj-feleség-szülők együtt. Az ilyen alkalmak eredményesek voltak, a megvizsgált személyek mintegy 20%-ánál találtunk osteoporosist. 2005-ben a centrum dolgozói egészségügyi miniszteri kitüntetésben részesültek. 2009-ben az Intézettel együtt megkaptuk az ISO minősítést.   

Az ORFI Osteoporosis Centruma  kezdettől fogva folyamatosan részt vesz különböző nemzetközi gyógyszerkutatási programokban. Részt vállalunk a medikusok képzésében, oly módon, hogy gyakorlati bemutatót tartunk a vizsgálat menetéről, a készülékek működéséről a leleteken található adatokról. A hozzánk érkező betegeket rendszeresen tájékoztatjuk az osteoporosis diétájáról, életmódbeli tanácsokkal látjuk el őket szóban és nyomtatott formában is. A folyosón elhelyezett asztalon mindig találnak a betegséggel összefüggő szórólapokat. Az örvendetes eredményhez, hogy hazánkban az egyre idősödő populáció ellenére sem növekszik a combnyaktörések előfordulási gyakorisága, hiszem, hogy munkánkkal egy kicsit mi is hozzájárultunk.

Nátly Erzsébet


« MRI Labor